HALLOWENOWE KULINARIA
HALLOWENOWE KULINARIA
Chociaż Halloween już za nami, nasi uczniowie z klasy IV i V postanowili sobie o tym święcie przypomnieć w ostatni piątek – 10 listopada – kiedy to wzięli udział w bardzo smacznych warsztatach zorganizowanych w Kulinarnym Poddaszu w Siedlcach.
Podczas zajęć zdobywali ciekawe wiadomości o różnego rodzaju owocach i warzywach, z których dżemy mieli przyjemność potem próbować, uczestniczyli w quizie, a co najważniejsze, sami bawili się w małych kucharzy. Wzięli udział w pieczeniu smacznych ciast i przygotowywali specjalne dynie z różnymi smakołykami w środku, które potem mieli okazję spałaszować.
Największą sensacją okazał się dżem cebulowy, a najbardziej dzieciakom podobało się formowanie dyń z czerwono-pomarańczowego ciasta i faszerowanie ich warzywami i serem.
Zajęcia prowadziła sympatyczna pani Roma, a opiekę nad dziećmi sprawowali panie Izabela Zdanowska, Ewa Piekart, Jadwiga Wolińska – Kuć i pan Dominik Czernelewski.
Najlepsze, że po lekcjach w Kulinarnym Poddaszu nikt nawet nie wspomniał o wizycie w McDonald’s!